Type here to search

    Enter your search keyword and press enter or return
05 Journal
5th
June
S

20 Martin Place is approaching completion as construction starts wrapping up.

The dichroic facade is fully installed and hoardings have come down. Construction has moved onto the interior: ‘Cold Shell’ fit-outs are underway; the cast-glass columns are fully installed, and work on the lobby is nearly done. Head down to Martin Place to have a look!

A redevelopment of the site, a 23 level office tower built in 1971, originally designed by Peddle Thorp & Walker as the ANZ Headquarters. Crone sought to address an outdated design, with inefficient spaces, poor energy efficiency, and diminished value, that was out-of-step with the grandeur of Martin Place.

The draft code required all buildings above the Sun Access Planes to be demolished down to the Sun Access Plane. To out-wit this restrictive LEP that would have required a much smaller building envelope, Crone sought to retain and re-skin the existing structure. By relocating the core and extending the floorplate to the north, Crone added 160sqm of NLA to the existing plate, creating a more flexible floorplate for activity-based workplaces.
Crone sought to include environmentally sustainable strategies early in the design stages through our Intergrated Sustinable Design process, allowing us to achieve 5 Star Green Star Design and 5 Star NABERS without compromising the brief.

These strategies included:

  • Perimeter active chilled beams to reduce centre VAV load – thermal efficiency perimeter, cost efficiency centre. Larger cooling towers chill water by 8º instead of 6º, requires less water for system, less pump energy.
  • Increased outside air.
  • 16kL rainwater tank feeds toilets / irrigation
  • 1.9L/min Dyson Airblade Taps
  • 3/4.5L toilets
  • 6L/min Euphoria Ecoflo showers in end of trip facilities
  • Fire system test water re-use
  • Stormwater treatment train removes >80%TSS, >60%TP, >45%TN and 100% Gross Pollutants
  • Low VOC Resene paints, adhesives & sealants, carpets
  • E0 – E1 composite timber
  • CO2 sensors
  • Entire building stripped back, including asbestos laden façade, for complete hazmat remediation
  • LED troffer lights office NLA
  • 100m2 zones with ultrasonic sensors
  • Ultrasonic sensors in fire stair
  • Average LPD of 1.34W/100 lux
  • 106 bike spaces with 166 lockers plus showers and change rooms
  • Reduced parking: 26 car parks = less than 1 per 600m2 NLA
  • 10 of 26 car parks for small vehicles
  • 5 motorcycle parks
  • Locale highly accessible by public transport
  • FSC/AFS or re-used timber throughout
  • 96% of common PVC uses either non-PVC or BEP
  • 42% of building structure, by volume, re-used
  • Curtainwall façade is designed for disassembly
  • 31% SCM in concrete mix
  • 95% C&D waste diverted

The design process included extensive facade studies, modelling and testing with a 1:1 mock-up.
Crone negotiated to avoid a design competitive through design excellence initiatives, including introducing a recognised glass design specialist James Carpenter.

A new, high-performing, environmentally responsive facade system incorporates dichroic glass and cast glass columns to create a beautifully luminous face to Martin Place. A flagship bank and retail tenancies along the ground floor activate both Martin Place & Hosking Lane.

Newsletter Sign Up
Please use a valid email address
Thank You